Groene Leusdenaar Tamara de Weijer

nieuwe website Groen Leusden

In deze serie laten we ‘groene’ inwoners uit de gemeente Leusden aan het woord. Dit keer: Tamara de Weijer uit Leusden-Zuid, ook bekend als huisarts, vlogger en auteur ‘dokter Tamara’.

Geschreven door: Debbie Stip

“Een zaadje zien opgroeien tot klein plantje, dat in de grond zetten en, na een hele tijd wachten, het mogen oogsten. Ik weet dan precies wat ik eet en ik ben me veel bewuster van alle tijd, aandacht en energie die daarin gegaan is. Als ik die zaadjes zie ontkiemen of de wortelkluit kan zien bij het uitplanten, dan kan ik me echt verwonderen. Het is een bijna magisch proces.”

“Als huisarts heb ik ervoor gekozen om juist óók bezig te zijn met het voorkomen van ziek worden in plaats van alleen symptoombestrijding. Buiten in beweging zijn is daar een belangrijk onderdeel van. Ik merk het zelf ook: ik wandel veel met onze hond in het bos en ook in de tuin ben ik graag aan het rommelen. De frisse lucht, de patronen van al het groen en de aarde aan mijn handen, daar word ik echt heel rustig van.”

“Elk seizoen is anders en dat maakt het voor mij altijd uitnodigend om buiten te zijn. Zo kan ik mijn eigen ritme ook makkelijker afstemmen op wat er buiten gebeurt en dat voelt veel natuurlijker dan altijd maar in hetzelfde ritme door te gaan.”

“Op dit moment merk ik dat de lente echt om de hoek is: vogels fluiten, bomen krijgen weer groene knoppen en in de tuin komen de vaste planten weer boven de grond. Langzaamaan begin ik met het voorbereiden in de tuin. Ik ga een kas opbouwen, mijn moestuin op orde brengen en weer eens door mijn zaden om te kijken wat ik dit jaar wil zaaien. Maar ik heb ook wel geleerd dat je het vooral niet te groot moet aanpakken: begin klein en zaai vooral wat je eet of waar je heel blij van wordt, dan heb je eigenlijk altijd succes en blijft het leuk om te doen.”

Lees ook eens Tamara’s blog: Last van stress en weinig energie? Ga de natuur in!

En wil je zelf graag aan de gang en de natuur dichter bij huis halen? Kijk dan eens verder op deze webpagina over hoe je dat aanpakt bij: Wat kun jij doen?