Wat kun jij doen?

Plant een boom

De zomers worden steeds warmer. Dit is niet prettig en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Groen werkt verkoelend door het geven van schaduw en vanwege verdamping. Eén boom werkt zelfs net zo verkoelend als 10 airco’s! Het planten van een boom in de tuin is dus een goede manier om je tuin te verkoelen en te vergroenen. Op deze pagina lees je wat de verdere voordelen van bomen zijn, welke soorten geschikt zijn en hoe je makkelijk aan de slag kunt.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

VERKOELEND EFFECT

Een boom in je tuin zorgt voor schaduw en verdamping. Dat geeft een verkoelend effect. De omgevings- en gevoelstemperatuur kunnen onder een boom 10 tot 15 graden lager liggen.

VOGELS EN INSECTEN

Bomen bieden plek aan allerlei vogels, insecten en andere nuttige dieren in de tuin.

SIERWAARDEN EN PRIVACY

Bomen hebben vaak een hoge sierwaarde en zorgen ook voor meer privacy in de tuin.

HOGERE WAARDE

Huizen in boomrijke straten  hebben vaak voor een hogere waarde. Dit is natuurlijk mooi meegenomen!

Soorten bomen

Als je een boom in je tuin wilt planten, is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Hoeveel ruimte is er? Wil je bomen die ook in de winter groen blijven? Welke dieren wil je aantrekken? Heb je last van allergieën bij een bepaalde boom? Hieronder lees je meer over welke bomen bij welke wensen passen.

Bescherming tegen de hitte

Bomen in de tuin creëren verkoelende schaduwplekken die beschutting bieden tegen de zon. Dit zorgt voor aangename buitenruimtes, vermindert hitte en beschermt tegen direct zonlicht.

Bomen die veel schaduw geven zijn bijvoorbeeld: trompetboom, doodsbeenderenboom, Himalayaberk.

Bomen met hoge sierwaarde

Bomen in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze hebben ook vele voordelen. Ze creëren schaduw, bieden privacy, trekken dieren aan. Bomen maken je tuin levendiger en voegen een speciale sfeer toe.

Voorbeelden: Chinese vernisboom, sierappel, amberboom, magnolia.

Bomen voor privacy

Leibomen groeien horizontaal langs een ondersteunende structuur en creëren zo een natuurlijke, groene barrière die privacy geeft en die zorgt voor verkoeling in je tuin.  Door de dichte begroeiing bieden leibomen veel schaduw en beschermen de tuin tegen de wind.

Type leibomen: sierpeer, steeneik, linde

Ook andere boomsoorten zorgen voor privacy, zoals fruitbomen of trompetbomen. Wanneer je een paar kleine boompjes naast elkaar zet, dan sluit het bladerdak van de boompjes mooi aan.

Eetbare bomen

Eetbare bomen leveren vruchten of noten op. Niet alleen goed voor eigen consumptie, ze bieden ook voedsel en onderdak aan verschillende dieren, zoals vogels en insecten.

Type bomen: appel, mispel, conference, witte moerbei, gele of Japanse kornoelje.

Bomen en allergieën

Bomen met sterke allergenen zijn bijvoorbeeld: Berk, Els, Hazelaar

Bomen met zwakke allergenen zijn bijvoorbeeld: Trompetboom, Appelboom, Plataan

Onderaan de pagina vind je de link naar een volledig overzicht van bomen en hun invloed op allergieën.

Kleine tuin

Wanneer je een kleine tuin hebt kun je beter een kleinere boom nemen. Voorbeelden van kleine bomen zijn: papiermoerbei, krentenboom, judasboom en Japanse esdoorn.

Als algemene regel geldt: bomen die niet hoger dan 6m hoog worden, passen prima in een kleinere tuin. Deze bomen worden over het algemeen bomen van de derde grootte genoemd (6 – 10 meter). Ook zijn er een aantal bomen van de tweede grootte (10 – 15 meter) die goed te gebruiken zijn in een kleinere tuin. Let wel op dat de kroon van de boom niet al te breed wordt.

Japanse Esdoorn

Judasboom

(Bodem)omstandigheden
in je tuin

De omstandigheden op de plek waar je de boom wilt planten zijn ook van belang bij de keuze voor een boom. Is je tuin op die plek erg nat of juist droog? Zonnig of schaduwrijk? Is de grond zanderig of kleiig? Dan hoort daar een ander type boom bij.

Geef zoveel mogelijk informatie over je tuin (omvang, grondsoort, grondwaterstand, bezonning) als je je laat adviseren door een medewerker van het tuincentrum of de kwekerij. Zo kom je samen tot de beste keuze voor een boom voor jouw tuin. Online is er ook veel informatie en keuzehulp te vinden over het kiezen van een boom, zoals de bomen keuzewijzer.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

De beste tijd om bomen aan te planten is van november tot en met maart. Wil je meer informatie over het aanplanten van bomen? Of welk type boom het beste past in jouw tuin? Volg de links hieronder voor meer informatie.

=

Stappenplan plant een boom

=

Plantenencyclopedie, alle bomen en hun kenmerken

=

BOMEN KEUZEWIJZER

=

VIDEO kiezen van een boom

=

Bomen en allergieën

=

inspiratie

Bekijk ook eens

Vergroen je gevel

Leg een groen dak aan

Maak schaduwrijk groen