Wat kun jij doen?

Maak een wit dak

Een zwart (bitumen)dak kan op een warme dag wel 70 graden worden. Een wit dak wordt echter niet warmer dan 40 graden omdat het zonlicht reflecteert. Lekker verkoelend voor de omgeving dus! Het wit verven van je dak is een relatief goedkope maatregel die je kunt nemen om je omgeving te verkoelen. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een wit dak en hoe je aan de slag kunt om een wit dak aan te brengen.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

VERKOELEND EFFECT

Witte daken warmen zomers minder op dan zwarte daken. De ruimtes onder een wit dak zijn op warme dagen ongeveer 4-10 graden koeler dan ruimtes onder een zwart dak.

DUURZAMER

De temperatuur van een dak met een witte coating wisselt minder sterk, waardoor de dakbedekking langer mee gaat.

VOORDEEL VOOR ZONNEPANELEN

Zonnepanelen brengen meer op wanneer ze op een wit dak liggen. Dit komt door het verkoelende en het licht weerkaatsende effect van het witte dak.

Tip!

Als de je de ruimte onder het dak niet veel gebruikt levert een wit dak je minder voordeel op. Denk in plaats daarvan aan het plaatsen van een groen dak. Een groen dak zorgt tot een bepaalde hoogte ook voor verkoeling en het houdt regenwater vast.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Er zijn verschillende aanbieders van witte verf, zoals duurzame witte dakverf of witte siliconendakverf. Voordat je het dak kunt verven is het erg belangrijk dat je het dak goed reinigt met een hogedrukreiniger. Gebruik een niet op zeep gebaseerde reiniger en een maximale druk van 110 bar. Als het dak schoon en droog is kun je gaan verven. Dit kun je natuurlijk ook laten doen door een specialist.

=

Bekijk de video: Van oud dak naar wit dak met zonnepanelen

Bekijk ook eens

Leg een groen dak aan

Vergroen je gevel

Plant een boom