Wat kun jij doen?

Vang regenwater op

Je kunt regenwater opvangen in een regenton of regenwaterschutting. Zo kun je het later gebruiken in je tuin. Handig tijdens droge periodes! Ook kun je regenwater gebruiken om je vijver aan te vullen. Omdat er in regenwater geen kalk zit, is het beter voor je (kamer)planten dan kraanwater. En met regenwater kun je ook streeploos je ramen wassen! Op deze pagina lees je welke soorten regentonnen of regenwaterschuttingen er zijn en hoe je een regenton op je regenpijp kunt aansluiten.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

 

Voordelen

Gratis Wateropslag

Je slaat water op en kunt het (gratis) gebruiken tijdens droge periodes. Dat is beter dan sproeien met kostbaar drinkwater.

Kalkvrij Plantenwater

Regenwater is veel beter voor je (kamer)planten dan kraanwater omdat er geen kalk in zit.

Streeploos Ramenwassen

Om diezelfde reden kun je ook streeploos je ramen wassen met regenwater.

Regentonnen

Regentonnen zijn er in allerlei vormen en maten. Je vindt ze van 100 tot meer dan 500 liter en in verschillende prijsklassen. Ze hebben vaak een kraantje voor makkelijk gebruik. Je kunt de regenton aansluiten op je regenpijp met een automatisch vulsysteem.

Wanneer de regenton vol zit, wordt het regenwater automatisch afgevoerd via de regenpijp. Let er wel op dat je de regenton ’s winters beschermt tegen vorst. Anders kan hij bevriezen.

In deze video zie je hoe je een regenton aan kunt sluiten op een regenpijp.

Regenwaterschutting

Je kunt regenwater ook opslaan in een regenwaterschutting. De regenwaterschutting kun je in losse delen kopen, waardoor je de grootte en capaciteit van de schutting kunt uitbreiden op een later moment. Kies voor een regenwaterschuttingen met plantenbakken eraan. Of laat er klimplanten tegenaan groeien. Je vangt dus niet alleen regenwater op, maar je fleurt tegelijkertijd ook je balkon of tuin op.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

=

Stappenplan plaats een regenton

=

Stappenplan maak een goot

=

Inspiratie regentonnen

Bekijk ook eens

Kies waterdoorlatende verharding

Leg een groen dak aan

Gebruik regenwater in huis