Wat kun jij doen?

Vergroen je balkon

Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden om je eigen omgeving te vergroenen. Als het ’s zomers erg warm wordt in je huis, kan een groen balkon zorgen voor verkoeling. Daarnaast ziet een groen balkon er mooi uit en kun je er zelfs je eigen (mini) moestuin maken! Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een groen balkon, welke planten het beste passen bij jouw balkon en hoe je aan de slag kunt gaan met je balkontuin.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

Verkoeling

Groen op je balkon zorgt voor verkoeling van je huis op zomerse dagen.

SFEER

Planten en bloemen geven sfeer aan je huis en maken je balkon een stuk aantrekkelijker.

Privacy en geluidsvermindering

Een groen balkon zorgt voor meer privacy in je huis en het werkt als een natuurlijke geluidsbarrière.

Soorten planten

Gebruik de wanden van je balkon: hang potten aan de reling en aan de gevel, zo houd je ook nog genoeg ruimte over om te zitten. Kies voor klimplanten zoals passiebloem en kamperfoelie. Je kunt ook kiezen voor planten die veel vlinders, bijen en hommels aantrekken zoals laagblijvende verbena, tandzaad, struikveronica, dwergvlinderstruik of lavendel.

Bij het kiezen van balkonplanten is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van je balkon. Hieronder vind je een overzicht van goede balkonplanten afhankelijk van de ligging van je balkon:

Zuiden

Kruiden
Groenten
Olijfboom
Citrusboompje
Lavendel
Blauwe regen
Geranium

Westen

Siergras
Oost-Indische kers
Lobelia
Vlijtig liesje
Varen
Klimhortensia
Laurier

Noorden

Klimop
Lelietje-van-dalen
Begonia
Tabaksplant

Oosten

Vrouwenmantel
Afrikaantjes
Viooltjes
Margrieten

Moestuin op het balkon

Hoe leuk is het om je eigen mini moestuintje op je balkon te creëren. Kies voor eetbare soorten als erwten, tomaten, druiven of bessen. Ook kruiden zijn geschikt om op je balkon te kweken. Lekker dicht bij de keuken! Denk bijvoorbeeld aan peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm en salie. Sla, bieslook, wortel, biet en rucola zijn goed in potten te kweken. Eetbare bloemen zoals Oost-Indische kers en komkommerkruid kun je daarnaast ook gemakkelijk kweken op een balkon.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Tuincentra en bouwmarkten verkopen verticale pothouders, muurhaken waar je plantenbakken aan kunt hangen, balkonhangers en balkonbakken die over de reling hangen en trolleys voor het gemakkelijk verrijden van grotere potten. Als je genoeg ruimte aan een wand hebt kun je ook een verticaal tuinsysteem ophangen.

=

stappenplan Vergroen je balkon

=

Inspiratie

Bekijk ook eens

Vergroen je gevel

Kies voor eetbaar groen

Maak schaduwrijk groen