Wat kun jij doen?

Kies waterdoorlatende verharding

Hoe minder tegels in je tuin, hoe beter het regenwater weg kan zakken in de bodem. Tegels houden warmte vast. Met minder tegels blijft je tuin in de zomer ook koeler. Maar soms kan het niets anders en moet je een vorm van verharding toepassen, bijvoorbeeld bij je oprit of terras. Kies dan voor verharding die water doorlaat, zoals grind of open verharding. Op deze pagina lees je welke soorten waterdoorlatende verharding er zijn en wat de voordelen hiervan zijn.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

VERKOELEND EFFECT

Op warme dagen trekken tegels veel warmte aan en warmt het oppervlak in je tuin snel op. Met waterdoorlatende verharding blijft het op zomerse dagen koeler in je tuin.

Waterdoorlatend

Zoals de naam al aangeeft, zorgt waterdoorlatende verharding ervoor dat water beter in de bodem kan zakken. Daarmee verminder je wateroverlast in je tuin en oprit en verminder je de druk op het riool.

Biodiversiteit

Met waterdoorlatende verharding krijgen planten de ruimte om te groeien en meer vocht op te nemen. Zo maak je een groenere leefomgeving en trek je verschillende soorten insecten en vogels aan.

Soorten waterdoorlatende verharding

Open verharding

Door ruimte tussen je bestrating te laten kan regenwater gemakkelijk de grond in zakken. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij een oprit of tuinpad. Gewone straatklinkers kunnen ook in een (half)open verband worden gelegd, met een brede voeg. De open gedeeltes kun je opvullen met gras, grind of schelpen. Er zijn allerlei patronen mogelijk en ook wat betreft steensoort zijn er veel opties. Voor een oprit kun je bijvoorbeeld grasbetonstenen gebruiken.

Halfverharding

Grind en schelpen zijn een vorm van halfverharding. Je kunt ze gebruiken voor voetpaden en opritten. Houtspaanders, dennenschors en cacaodoppen bieden meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven. Sommige van deze materialen worden minder heet in de zomer en ze voorkomen onkruidgroei. Je kunt deze materialen ook gebruiken voor tuinpaden.

 

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Er zijn vele verschillende soorten van waterdoorlatende verharding die je in je tuin kunt plaatsen. In de brochure vind je verschillende opties. Of vraag om hulp bij een tuincentrum in je buurt.

=

Stappenplan Waterpasserende verharding

=

Inspiratie groen parkeren

=

Inspiratie terassen en paden

Bekijk ook eens

Vang regenwater op

Gebruik regenwater in huis

Vergroen je gevel