Wat kun jij doen?

Gebruik regenwater in huis

Wanneer je regenwater opvangt en opslaat, kun je het gebruiken voor het doorspoelen van de wc, voor de wasmachine en om de tuin water te geven. Met een speciaal filter kun je het zelfs gebruiken om te douchen. Met een regenwater-opvangsysteem bespaar je op drinkwater en verdwijnt je regenwater niet meer ongebruikt in het riool. Het plaatsen van een regenwatersysteem is dus goed voor het milieu en voor je portemonnee! Op deze pagina lees je meer over hoe een regenwatersysteem werkt en hoe je ermee aan de slag kunt.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

Voordelen

Bespaar op Drinkwater

Door het plaatsen van een regenwatersysteem kun je drinkwater besparen. Ook zullen je waterrekeningen dalen op de lange termijn.

Voorkom Overstromingen

Door het opvangen van regenwater is er minder kans op overstromingen. Het regenwater wordt opgevangen en langzaam afgevoerd. Hierdoor wordt het riool minder belast.

GEEN KALK

Regenwater is veel beter voor de planten dan kraanwater omdat er geen kalk in zit.

Hoe werkt een regenwatersysteem?

Het regenwater gaat van het dak via de regenpijp door een filter om bladeren uit het water te filteren. Het regenwater wordt opgeslagen in een tank of ton. Die kan bijvoorbeeld in de kelder staan, in de garage of ingegraven onder de grond. In de tank zakken de stofdeeltjes naar de bodem en insecten drijven via een overloop naar het riool. Het water dat overblijft is geschikt om te gebruiken voor de wasmachine, het doorspoelen van het toilet en voor het sproeien van de tuin. Er zijn zelfs systemen die het water zo goed zuiveren dat je er mee kunt douchen.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Elk huis is anders. Je kunt het beste een specialist inschakelen om te bepalen hoe groot je wateropslag moet zijn en hoe je het beste het systeem kunt installeren. De kosten verschillen per type systeem en hangen ook af van de grootte van de tank en of je deze wilt laten ingraven.

Bekijk ook eens

Vang regenwater op

Kies Waterdoorlatende verharding

Leg een groen dak aan