Wat kun jij doen?

Haal stenen uit je tuin

In groene tuinen blijft de temperatuur lager, zakt regenwater de grond in en is er minder kans op droogte. Op deze pagina lees je hoe je verharde gedeeltes in je tuin kunt vervangen door groen of waterpasserende verharding.

Voordelen

VERKOELEND EFFECT

Op warme dagen trekken tegels veel warmte aan en warmt het oppervlak in je tuin snel op. Hoe minder tegels, hoe koeler het is in je tuin.

Verhoging waarde

Een groene tuin is niet alleen mooi, maar ook heerlijk om in te zitten. De waarde van huizen in een groene omgeving ligt gemiddeld hoger dan op versteende plekken.

Biodiversiteit

Bomen en planten in je tuin bieden plek aan allerlei insecten, vogels en andere nuttige dieren.

Betere opvang van water

Een groene tuin vangt beter water op. Hoe meer groene tuinen, hoe beter het water in de grond kan zakken bij zware buien.

Hoe vervang je tegels door groen?

Beperk de oppervlakte van verharding het liefst tot maximaal 20% à 30%. Zo zorg je ervoor dat water optimaal in de grond kan zakken en niet in het riool terecht komt.

Als je tegels wilt vervangen door gras of beplanting is het wel belangrijk dat je de bodem goed verzorgt. Onder tegels ligt vaak zand. Dat is geen voedzame bodem voor planten. Graaf een laag zand af en spit de grond eronder los. Vul de plek aan met goede tuinaarde en compost om de bodem te verbeteren. Zet er planten in die geschikt zijn voor de plek (zon/schaduw, droog/vochtig).

Op de pagina ‘Breng meer groen in je tuin’ vind je tips voor het kiezen van beplanting.

Hoe vervang je tegels voor ander soort verharding?

Als je toch verharding nodig hebt, bijvoorbeeld voor een terras of pad, kies dan voor waterdoorlatende verharding zoals grind, houtsnippers of schelpen. Dit is gemakkelijk te betreden, maar het water loopt beter weg dan bij volledige verharding. Of leg paden aan met stenen in een ‘open verband’, met een ruime voeg ertussen.

Op de pagina ‘waterdoorlatende verharding’ lees je meer over de verschillende soorten (half)verharding die je kunt kiezen.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

=

Stappenplan Waterpasserende verharding

Bekijk ook eens

Kies waterdoorlatende verharding

Plant een boom

Maak een groene grens