Wat kun jij doen?

Vergroen je gevel

Al eeuwen worden klimplanten zoals blauwe regen, wilde wingerd en klimop gebruikt om gevels te versieren. Gevelbeplanting is niet alleen mooi, het verbetert ook de luchtkwaliteit, trekt dieren aan en het werkt verkoelend. Op deze pagina lees je de verdere voordelen van groene gevels, welke planten geschikt zijn en hoe je aan de slag kunt.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

Verkoeling en Isolatie

Gevelbeplanting zorgt op warme dagen voor verkoeling doordat de muren minder opwarmen door de schaduw van de planten. In de winter zorgt gevelgroen juist voor isolatie en minder warmteverlies van binnen naar buiten.

WEINIG RUIMTE

Gevelbeplanting neemt weinig ruimte Een paar tegels eruit, plant erin en je bent klaar!

Esthetiek en Biodiversiteit

Groene gevels zien er mooi uit en bieden ze een leefomgeving voor allerlei dieren.

Regenwateropvang

Gevelplanten houden regenwater vast, waardoor er minder water door het riool hoeft te worden afgevoerd.

Is gevelbeplanting slecht voor de gevel?

Gevelbeplanting roept altijd veel vragen op: zorgt het niet voor vochtproblemen, of schade aan de muur door wortels? Dat is afhankelijk van de omstandigheden. Niet-bladverliezende planten zoals klimop beschermen een gebouw juist tegen regen en houden de muren van gebouwen droog. Bestaande vochtproblemen kunnen wel erger worden, omdat gevelbeplanting de verdamping van vocht belemmert. Gevelbeplanting kan daarnaast schadelijk zijn voor de gevel als er al scheuren aanwezig zijn. Het is dus belangrijk om schade te herstellen voordat je gevelbeplanting aanplant. Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen, ramen en dakranden vrij om schade te voorkomen.

Soorten klimplanten

Ontdek de diverse klimplanten die je kunt gebruiken om je gevel te vergroenen. Of ze nu zelfhechtend zijn, slingerend, rankend, of enteraars, elk type brengt zijn eigen charme en ecologische voordelen met zich mee. Leer meer over deze planten en hoe je ze het beste kunt kiezen voor jouw groene gevelproject.

Zelfhechtende klimplant

Zelfhechtende soorten hebben geen klimhulp nodig. Zij hebben zuignapjes of hechtworteltjes. Voorbeelden zijn de klimhortensia, wilde wingerd en de klimop.

Slingerplanten en winders
Slingerplanten of winders winden hun stengels om andere planten, draden of andere hulpstukken. Zij hebben dus altijd een klimhulp nodig. Blauwe regen is hier een voorbeeld van.

Rankers
Rankers hebben specifieke draadvormige orgaantjes die zich om een klimhulp winden. Voorbeelden zijn de druif, de passiebloem en de clematis.

Enteraars
De enteraars zijn voorzien van doorns en haakjes waarmee de plant op een klimhulp rust. Klimrozen en winterjasmijn zijn voorbeelden. Vooral klimplanten met doorns bieden een schuilplaats, broedplaats en voedsel voor allerlei dieren.

Subsidie groene daken en gevels

De gemeente Leusden stelt in 2024, 2025 en 2026 subsidie beschikbaar voor inwoners die een groen dak of groene gevel willen aanleggen. Het maximum subsidiebedrag bedraagt € 20,- per vierkante meter. Het minimale dakoppervlak is 6 m2 tot een maximum van 75 m2 per adres per jaar.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen; met zelf klimmende planten, met behulp van een gevelsysteem of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken aan de gevel.

=

stappenplan Maak een groene gevel

=

Stappenplan maak een geveltuintje

=

Keuzehulp klimplanten (gemeente Amsterdam)

=

Inspiratie

Bekijk ook eens

Maak schaduwrijk groen

Kies voor eetbaar groen

Maak een groene grens