Wat kun jij doen?

Breng meer groen in je tuin

Door zoveel mogelijk groen op, aan en om je huis te planten, help je mee aan het oplossen van wateroverlast en het verbeteren van het klimaat. Want hoe meer groen, hoe beter regenwater de grond in kan zakken en hoe koeler de omgeving is! Op deze pagina lees je over de mogelijkheden en hoe je het juiste groen kiest voor jouw tuin.

Voordelen

Groen Verhoogt Waarde

Een groene tuin is niet alleen mooi, maar ook heerlijk om in te zitten. De waarde van huizen in een groene omgeving ligt gemiddeld hoger dan op versteende plekken. Mensen ervaren minder stress en voelen zich gelukkiger in een groene omgeving.

Verkoelend effect

Een groene tuin heeft een verkoelend effect en vangt water beter op. Op plekken met planten kan drie keer zoveel water de grond in zakken dan op plekken waar alleen kale grond is. En bij een toename van 10% meer groen, neemt de luchttemperatuur met ongeveer 0,5°C af.

Biodiversiteit

Bomen en planten in je tuin bieden plek aan allerlei insecten, vogels en andere nuttige dieren.

Groen netwerk

Door tuinen en groengebieden zoveel mogelijk met elkaar te verbinden ontstaat een groen netwerk. Dat maakt dorpen en steden aantrekkelijker voor recreatie. Ook groene daken, hagen en groene gevels kunnen onderdeel uitmaken van dit netwerk!

Soorten groen

Je kunt op veel verschillende manieren meer groen in je tuin brengen. Plant een boom, zet meer planten in je tuin, plaats een heg, vergroen je gevel of kies voor een groen dak.

Bomen

Bomen zijn ideaal. Ze nemen veel water op en zorgen voor verkoeling in de zomer door schaduwvorming. In de winter beschermen bomen en struiken juist tegen koude wind. Zelfs in een kleine tuin is vaak wel plek voor een kleine boom. Meer hierover lees je op de pagina Plant een Boom.

Onderaan deze pagina vind je ook de Bomen keuzewijzer, die het kiezen van een boom makkelijker maakt.

Tuinplanten

Combinaties van (bloeiende) planten en struiken zijn prachtig om te zien. Bij het kiezen van beplanting is het belangrijk om te bedenken wat je wensen zijn, wat de ligging is en met wat voor bodem je werkt.
Het beste is om te werken met ‘inheemse’ planten; dat zijn planten die van oudsher in onze streken voorkomen. Hierdoor zijn ze goed aangepast aan onze bodem en andere groeiomstandigheden. Voor veel insecten in Nederland zijn inheemse planten ook de belangrijkste voedselbron.

Onderaan de pagina vind je keuzehulpen die het kiezen van beplanting makkelijker maken.

Op de pagina ‘Meer leven in je tuin’ vind je meer informatie over een diervriendelijke tuin. Op de pagina ‘Eetbaar groen’ vind je meer informatie over eetbaar planten en moestuinieren.

Groene gevel of
groene grens

Je kunt het aandeel groen in je tuin ook vergroten door je gevel te laten begroeien. Een groene gevel is niet alleen mooi,  het verbetert ook de luchtkwaliteit, trekt dieren aan en  werkt verkoelend in de zomer en isolerend in de winter. Lees meer hierover op de pagina ‘Groene gevel’.

Ook kun je kiezen voor een ‘groene grens’ in je tuin. Plaats een heg als erfafscheiding in plaats van een schutting. Of laat je schutting begroeien met klimplanten. Meer hierover lees je op de pagina ‘Groene grens’.

Groen dak

Ook je dak kun je groen maken! Een groen dak slaat veel water op, zorgt dat je dakbedekking langer meegaat, is aantrekkelijk voor allerlei insecten, maakt dat je zonnepanelen efficiënter werken én het vormt een isolerende laag op je woning. Daarnaast zien ze er ook nog eens erg mooi uit. Lees meer hierover op de pagina ‘Groen dak’.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Deze online keuzehulpen en handige links helpen je op weg bij het kiezen van geschikte bomen of planten voor jouw tuin. Er zijn plantenlijsten voor een droge, natte, schaduwrijke en zonnige tuin.

=

planten voor in een zonnige tuin

=

planten voor in een natte tuin

=

planten voor in een schaduwtuin

=

planten in een droge tuin

=

leg een gazon aan

=

Plantkiezer van het groene huis Amersfoort

=

Bomen keuzewijzer

Bekijk ook eens

Vergroen je gevel

Leg een groen dak aan

Maak schaduwrijk groen