Wat kun jij doen?
Kies voor eetbaar groen
Je hoeft geen grote tuin te hebben om een eetbare tuin aan te leggen. Je kunt ook gewoon enkele eetbare planten in je tuin zetten, tussen de andere planten in. Denk aan tomaatjes of koolplantjes. Zelfs wanneer je alleen een balkon hebt, kun je kruiden of kleine groenten kweken. Als je het groter aan wilt pakken dan kun je natuurlijk een volkstuin huren. Op deze pagina lees je hoe je een vierkante meter tuin, een eetbare stadstuin en een grotere moestuin aan kunt leggen.
Kosten
Moeilijkheidsgraad
Goed voor
Voordelen
BIODIVERSITEIT
Een eetbare tuin trekt veel vogels, insecten en andere nuttige dieren aan.
GOED VOOR MILIEU
Het kweken van eigen groente en fruit is milieuvriendelijk.
Bespaar en geniet
Type eetbare tuinen
Je hoeft geen grote tuin te hebben om een eetbare tuin aan te leggen. Je kunt ook gewoon enkele eetbare planten in je tuin zetten, tussen de andere planten in. Denk aan tomaatjes of koolplantjes. Zelfs wanneer je alleen een balkon hebt, kun je kruiden of kleine groenten kweken. Als je het groter aan wilt pakken dan kun je natuurlijk een volkstuin huren. Op deze pagina lees je hoe je een vierkante meter tuin, een eetbare stadstuin en een grotere moestuin aan kunt leggen.
Vierkante meter tuin
Een vierkante meter tuin is een makkelijke manier om groenten en kruiden te kweken wanneer je weinig tijd of ruimte hebt. Deze optie is ook erg leuk voor kinderen.
Je kunt een frame kant-en-klaar kopen of er zelf een maken. Vierkante meter moestuintjes geven een hoge opbrengst, zijn makkelijk te onderhouden en zijn zelfs geschikt voor op balkons. Voordat je gaat zaaien of planten, is het belangrijk dat je goede grond aan de bakken toevoegt.
Het is het goedkoopste om je planten te zaaien. Wil je sneller oogst? Dan kun je natuurlijk ook plantjes in de vierkante meter tuin zetten. Zaaien kan vaak vanaf april. Kijk op de verpakking wat de beste zaaitijd, -afstand en -diepte is. Wanneer je nog weinig ervaring hebt met het onderhouden van een moestuin is het handiger om met makkelijke groenten als radijs, tuinkers, bonen, rode biet, snijbiet, pluksla, sjalotjes en knoflook te beginnen. Heb je weinig ruimte? Door een verticaal klimrek neer te zetten maak je optimaal gebruik van de ruimte. Tomatenplanten, bonen en Oost-Indische kers zijn voorbeelden van groenten die tegen het rek op kunnen groeien. Zorg dat de grootste planten het noordelijkst staan, zodat de andere planten niet in de schaduw komen.
Eetbare stadstuin
Om een grote opbrengst op een klein stukje grond te krijgen kun je gebruik maken van permacultuur principes. Permacultuur bootst de natuur na door soorten bij elkaar te zetten die elkaar ondersteunen. Kies met name voor vaste eetbare planten, zodat je niet ieder jaar opnieuw begint. Voorbeelden zijn: aardperen, zuring, brave hendrik, zeekool, palmkool, artisjok, snijbiet, kiwibes, salie, rozemarijn, venkel, appelboom, jostabes, daslook.
Binnen de permacultuur werk je in verschillende (hoogte)lagen. Op deze manier kun je op een klein stukje grond veel eetbare soorten telen. Zo kun je bijvoorbeeld een fruitboom planten met daaronder in de kruidlaag verschillende soorten kruiden, sla en eetbare bloemen.
Moestuin
Wanneer je genoeg ruimte hebt, kun je een echte moestuin aanleggen. Bij het aanleggen van een moestuin is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde bodem. De meeste groenten groeien het best in een vochtige, goed doorlatende bodem. Mulchen (een laag natuurlijk materiaal op de bodem leggen) en niet spitten zorgt voor een gezond en rijk bodemleven. Door te mulchen hoef je geen mest toe te voegen.
Makkelijke moestuinplanten zijn: courgette, stambonen, wortelen, rode bieten, rucola, sla, snijbiet, lente-ui, basilicum, peterselie, radijs, bieslook. Munt kun je beter in potten kweken (als je niet je hele tuin vol wilt hebben).
Tip: door vaste eetbare plantensoorten te kiezen hoef je niet elk jaar opnieuw te zaaien. Je kunt het moestuinseizoen verlengen door een kas te plaatsen, voor te zaaien en je oogst in te maken.
HANDIGE TIPS
Aan de slag!
Een aantal tips om direct aan de slag te gaan met je eetbare tuin.