Wat kun jij doen?

Maak een groene grens

Om (een deel van) je tuin af te scheiden, kun je kiezen voor een ‘groene grens’. Plant bijvoorbeeld een heg of laat je schutting begroeien met klimplanten. Een groene grens draagt bij aan verkoeling in de tuin. Ook trekt een groene grens veel vogels en andere dieren aan, die zich hier kunnen verschuilen. Groenblijvende hagen nemen regenwater op en zorgen voor een groene tuin; ook in de winter! Op deze pagina lees je wat de verdere voordelen van een groene grens zijn, wat voor soorten er zijn en hoe je makkelijk aan de slag kunt.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

Natuurlijke verkoeling

Een heg of groene schutting in je tuin zorgt voor schaduw en verkoeling. Het zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen de zon, waardoor de omgevingstemperatuur daalt.

Biodiversiteit Aantrekken

Het plaatsen van een groene grens trekt verschillende soorten dieren en insecten aan. Vogels, vlinders, bijen en andere nuttige insecten vinden voedsel en beschutting in de heg en zorgen voor meer leven in de tuin.

Waterbeheer met planten

De wortels van planten helpen bij het opnemen van water. Hierdoor is er een lagere kans op wateroverlast en verbetert de waterkwaliteit in je tuin.

Soorten groene grenzen

Ontdek de diversiteit van groene grenzen om je tuin op een natuurlijke manier af te scheiden. Van weelderige hagen tot begroeide schuttingen, deze groene grenzen bieden verkoeling en trekken een scala aan dieren aan.

Heg

In plaats van houten schuttingen kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Een haag biedt ook een gemakkelijke doorgang tussen tuinen voor bijvoorbeeld egels. Er is grote keuze aan verschillende soorten hagen. De liguster maakt lekkere bessen voor merels en spreeuwen. Stekelige plantsoorten, zoals de sleedoorn, meidoorn en braam bieden bescherming voor broedende vogels. Als je een eetbare haag in je tuin wilt planten, is een haag van bessenstruiken een populaire keuze. Houd je meer van een groene struik, kies dan voor de ligusterhaag of de haagbeuk.

Begroeide schutting

Heb je al een schutting en wil je deze laten staan? Kies er dan voor om de schutting te laten begroeien met een klimplant. De klimop en kardinaalsmuts zijn populaire keuze voor mensen die hun schutting willen vergroenen. Heb je liever een eetbare klimplant of eentje met bloemen? Kies dan bijvoorbeeld voor een klimroos of een druivenstruik.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

De beste tijd voor het planten van een haag is tussen oktober en maart. Of je nu kiest voor een heg in de tuin of om je schutting te begroeien met klimplanten, regelmatig snoeien en onderhouden is belangrijk om de groei in de hand te houden en de schutting te beschermen.

=

stappenplan plant een heg

=

Meer over klimplanten

Bekijk ook eens

Vergroen je gevel

Maak schaduwrijk groen

Kies voor eetbaar groen