Hulp & inspiratie

Partners

Op deze pagina vind je een overzicht van organisaties die als partner betrokken zijn bij het project Groen Leusden. Wil je ook partner worden en meewerken aan een groener Leusden? Laat het ons weten via het contactformulier.

De Groene Belevenis

De Groene Belevenis is mede-initiatiefnemer van het project Groen Leusden en coördineert de uitvoering hiervan. De Groene Belevenis zet zich in voor een groener en duurzamer Leusden, door groene activiteiten te organiseren voor kinderen en volwassenen. Bij ons kun je terecht voor educatie, excursies, workshops, advies en projectondersteuning.


www.degroenebelevenis.nl

Groei & Bloei Amersfoort e.o.

Groei & Bloei Amersfoort is de lokale vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren. Wij organiseren workshops, cursussen, excursies en informatieavonden over tuinieren en gerelateerde onderwerpen.

Home (groei.nl)

Vlinder- en bijentuin Leusden

De Vlinder- en Bijentuin in Leusden helpt je om je tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vlinders, bijen en andere insecten. Laat je inspireren door de voorbeeld tuinen, koop inheems en insectenvriendelijk plantgoed uit eigen kwekerij of oogst een vers boeket uit onze pluktuin.

https://vlindertuinleusden.blogspot.com/

Bibliotheek Leusden - Zadenbibliotheek

Bij de Zadenbieb in de bibliotheek van Leusden kun je gratis zaden lenen en ruilen voor in je tuin of moestuin. Haal een zakje met zaden op en plant ze in de tuin, na het oogsten breng je de helft weer terug.


Zadenbieb | gratis zaden lenen | de Bibliotheek Eemland

Vereniging Volkstuin Complexen Leusden

De VVCL telt meer dan 200 leden die er plezier in hebben om zelf groenten en fruit te verbouwen. We beheren 2 locaties: de Punt aan de Kanaalweg en de Valeriaan aan de Laapeerseweg. We zijn actief bezig met de omslag naar natuurlijk tuinieren, met veel aandacht voor watergebruik en -besparing.

VVCL home

Agrarische natuurvereniging Vallei Horstee

De agrarische natuurvereniging Vallei Horstee is een vereniging van boeren en burgers die samenwerken aan natuur, milieu, landschap en duurzame landbouw. Verschillende werkgroepen houden zich o.a. bezig met imkerij, nestkasten plaatsen, houten Valleihekken bouwen, en onderhoud van de tuin en de akker.

Vallei Horstee (valleihorstee.nl)

Natuur Met Youri - Natuurfilmer & Groene vlogger

Youri Jongkoen startte in 2021 zijn bedrijf ‘Natuur met Youri’. Als vlogger en videomaker helpt hij de groene sector met het vertellen van verhalen over de natuur. Zo wil hij een bijdrage leveren aan het versterken van betrokkenheid en bescherming van de natuur.

Natuur met Youri

KNNV Amersfoort

KNNV Amersfoort, vereniging voor veldbiologie, organiseert natuurexcursies, inventarisaties, lezingen en cursussen over flora en fauna in de regio Amersfoort. Elke maand organiseren we de Natuurlezing, over een actueel onderwerp uit de natuur.

KNNV Amersfoort

Werkgroepen Groene Kerk Leusden

De werkgroep Groene Kerk van de Protestantse gemeente in Leusden en de Koningshof kerk wil via activiteiten, gesprekken en vieringen de thema’s duurzaamheid en milieu onder de aandacht brengen en ook praktische hulp bieden.

Groene kerk – Protestantse Gemeente Leusden (pgleusden.nl)

Voedselbos Leusden

In het Voedselbos Leusden vind je ruim 1.800 eetbare bomen, struiken en kruiden. De vrijwilligers beheren het voedselbos volgens ecologische principes. Over jaren neemt de soortenrijkdom toe, net als in een echt bos. Bezoek het Voedselbos voor inspiratie of proef mee van de oogst. Er zijn arrangementen voor bedrijven, families en andere groepen.

https://www.cmlleusden.nl/voedselbos.html

Lekker Lokaal Leusden

In veel supermarkten liggen groenten en fruit vanuit de hele wereld. En dat terwijl we ze vaak gewoon lokaal kunnen kopen! Lokale producten zijn meestal supervers, minstens zo lekker en doorgaans minder belastend voor het milieu. Lekker Lokaal Leusden promoot lokaal voedsel en steunt zo ook lokale ondernemers.

Lekker Lokaal Leusden

Park commissie Maanwijk

Informatie volgt later.

Hoveniers / Groenprofessionals

Buitenkans beplanting & ontwerp

Buitenkans beplanting & ontwerp is gespecialiseerd in het ontwerpen en beplanten van tuinen. Onze focus ligt met name op het gebruik van biologisch gekweekte planten, die goed zijn voor het bodemleven, het milieu en een gezonde plantengroei.

Buitenkanstuinen.nl

Plukjebloemen

Marjolein Lanfermeijer werkt al meer dan 20 jaar in het groen als tuinontwerpster en pluktuinierster. Ze laat zien hoe je je tuin kunt vergroenen met een border met plukbloemen, of ze geeft ter plaatse een beplantingsadvies zodat de planten op de juiste plek staan. Daarnaast geeft ze workshops over het ontwerpen van je eigen pluktuin.

Plukjebloemen – Geef kleur aan je tuin

De Wilde Margriet

Christina Hoyer is ecologisch tuinontwerper en helpt je bij het ontwerpen van een tuin of balkon waar je het hele jaar door van kan genieten. Een tuin die vogels, vlinders en bijen aantrekt en die weinig onderhoud en water nodig heeft.

De Wilde Margriet | Tuinontwerp

SusTuinable

SusTuinable is in 2013 opgericht met de visie van het aanleggen van duurzame tuinen. Bestaande materialen krijgen een tweede leven bij hoveniersbedrijf SusTuinable.

SusTuinable – Voor groene duurzame tuinen

HW Natuurlijk

Hans Wouter Edewaard van HW Natuurlijk tuiniert volgens ecologische principes. Bij tuinontwerp, aanleg en onderhoud worden bestaande materialen en plantgoed hergebruikt. Daarnaast zijn opvang van regenwater, flora en fauna en inzet van biologisch plantgoed en lokale partijen belangrijk.  

HW Natuurlijk

Hoogendijk Hoveniers

Hoogendijk Hoveniers zorgt voor ontwerp, aanleg, onderhoud en boomverzorging voor elk type tuin en terras.

Hoogendijk Hoveniers

Overheidsorganisaties

Gemeente Leusden

De Gemeente Leusden is mede-initiatiefnemer van het project Groen Leusden en ondersteunt het project financieel, samen met Waterschap Vallei & Veluwe en de Provincie Utrecht.


Gemeente Leusden

Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap Vallei en Veluwe is mede-initiatiefnemer van het project Groen Leusden en ondersteunt het project financieel, samen met de Gemeente Leusden en de Provincie Utrecht.


https://www.vallei-veluwe.nl/

Provincie Utrecht

De Provincie Utrecht is partner van het project Groen Leusden en ondersteunt het project financieel vanuit het provinciale fonds Klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen.


https://www.provincie-utrecht.nl/