Wat kun jij doen?

Zorg voor meer leven in je tuin

Met een groene tuin trek je vogels en insecten aan, of zoogdieren zoals de egel. Dit is niet alleen mooi, maar ook heel gezond voor je leefomgeving. Op deze pagina lees je hoe je meer leven in je tuin kunt krijgen, wat daarvoor belangrijk is en hoe je aan de slag kunt.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

BIODIVERSITEIT

Een groene tuin met veel verschillende planten trekt nuttige dieren en insecten. Deze helpen vaak tegen ziekten en plagen in de tuin. Zoals lieveheersbeestjes die bladluizen eten.

Minder wateroverlast

Een groene, levende tuin vermindert wateroverlast doordat het water goed de grond in kan trekken.

Verkoeling

Bomen en planten zorgen voor verkoeling tijdens hitte.

Hoe maak je een levende tuin?

Hoe leuk is het om te genieten van vogels in je tuin, of van vlinders of misschien zelfs een egel. Richt je tuin zo in dat hij niet alleen aantrekkelijk is voor jou, maar ook voor insecten, vogels en andere dieren. Zo krijg je vanzelf meer leven in je tuin.

Een gezonde bodem
Een levende tuin begint bij een gezonde bodem. Door niet te spitten bescherm je plantenwortels en schimmeldraden die belangrijk zijn voor een gezonde bodem. Bedek de bodem van je tuin verder zo veel mogelijk met beplanting of mulch (natuurlijk materiaal zoals bladeren of houtsnippers). Onkruid krijgt hierdoor veel minder kans en de bodem droogt minder snel uit. Daarnaast creëer je zo schuilplaatsen voor allerlei dieren. Ook zorgt mulch voor een gezondere bodem omdat het plantmateriaal verteert en omdat regenwormen het materiaal omzetten in vruchtbare humus.
Plantkeuze
Om zoveel mogelijk dieren in je tuin te krijgen is er vooral één ding belangrijk: veel verschillende soorten planten. Voor vlinders en bijen is het daarnaast belangrijk om planten met verschillende bloeimomenten te kiezen. IJzerhard (verbena), kattenkruid, struikveronica, vlinderstruik en phlox zijn goede vlinderplanten. Het beste is om te werken met ‘inheemse’ planten; dat zijn planten die van oudsher in onze streken voorkomen. Hierdoor zijn ze goed aangepast aan onze bodem, neerslag en andere groeiomstandigheden. Voor veel insecten in Nederland zijn inheems planten ook de belangrijkste voedselbron. Dus wil je meer bijen en vlinders in je tuin? Zaai of plant dan inheemse soorten.
Ook voor vogels is variatie in je beplanting prettig, want door alle insecten die hier op afkomen hebben vogels voldoende te eten. Naast voedsel vinden vogels het prettig om zich te kunnen verschuilen. Bomen, klimplanten en hagen zijn hier erg geschikt voor. Hierin kunnen vogels ook hun nesten bouwen.
Water
Een vijver trekt dieren als vogels, salamanders en libellen aan. Salamanders en libellen eten muggenlarven, wat in de zomer een fijne bijkomstigheid is. Is je tuin te klein voor een vijver, dan is een ondiepe schaal met water ook al voldoende.

Winter
In de winter kun je een aantal maatregelen nemen om van je tuin een fijne schuilplaats voor dieren te maken. Laat bladeren op de grond liggen (niet op het gazon/terras). Dit trekt dieren zoals egels aan. Voor egels is het daarnaast prettig als ze zich tussen tuinen kunnen bewegen. Een opening van 15x15cm is hiervoor voldoende. Je kunt ook een egelhuis bouwen of kopen. Heb je snoeiafval? Maak dan een takkenmuur. Ook hier kunnen veel dieren zich in verschuilen.
Koop vogelvoer (zonder plastic netje) of leg pinda’s en zonnebloempitten in je tuin. Ook een nestkastje kan vogels de winter doorhelpen.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Er zijn veel mogelijkheden om met een groene en levendige tuin aan de slag te gaan. Bekijk de links met meer informatie over welke planten goed zijn voor het aantrekken van vogels, bijen en vlinders. Ook kun je meer lezen over hoe je de bodem in je tuin gezond krijgt.

=

stappenplan werken aan een Gezonde bodem

=

Stappenplan tuin voor vogels, bijen en vlinders

=

Vogelvriendelijke beplanting

=

Bijenvriendelijke tuin

=

Planten voor vlinders

Bekijk ook eens

Kies voor eetbaar groen

Leg een groen dak aan

Maak een groene grens