Tuintip: Gebruik je tuintegels opnieuw

nieuwe website Groen Leusden

Tuintip van Paul van den Hengel van Sustuinable uit Leusden
www.sustuinable.nl

Heb je een oprit of terras van grindtegels waar je op uitgekeken bent? Of die zo uitgesleten is dat deze steeds sneller vies wordt? Weggooien en nieuwe stenen kopen lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar afvoeren naar de milieustraat kost geld en we gooien al zo veel weg.

Oude tegels kun je bijvoorbeeld omdraaien, dan komt de gladde, grijze kant boven. In combinatie met oude of nieuwe klinkers geeft dat een sfeervolle en eigentijdse uitstraling.
Tegels kunnen ook mooi gebruikt worden als stapelmuur. Breek of knip ze in stukken en stapel ze zo op dat de ruwe kant naar voren komt. Het lijkt net natuursteen en hoe ruwer je de muur maakt (met holletjes) des te meer dieren vinden een schuilplaats in je tuin

Tip 

Om een stevig begin te maken is het verstandig om de eerste laag tegels van hele stenen te maken. Zo heeft de muur meer draagkracht. Begin ook 15 tot 20 cm onder het maaiveld. Als je deze laag netjes horizontaal legt is het stapelen een fluitje van een cent.

Maak je je muur hoger dan 40 cm, lijm of metsel de stenen dan op elkaar. Anders loop je het risico dat de stapelmuur door druk alsnog omgeduwd wordt of instort.