Tuintip: een mini-moestuin

nieuwe website Groen Leusden

Om te moestuinieren heb je geen lap grond nodig op een moestuinvereniging. Het kan in je eigen tuin of op je balkon in het klein. Vooral voor kinderen is dat een beleving; zélf een zaadje in de grond stoppen en na een tijdje het plantje zien uitgroeien tot iets dat je kunt oogsten en oppeuzelen. Dat geeft jong en oud voldoening.

Met een zelfgemaakte moestuinbak kun je eenvoudig starten met een ‘vierkante meter tuin’. Oftewel in 9 vakjes van 30 bij 30 centimeter die elk hun eigen groente of kruiden bevatten. Radijsjes en worteltjes, sla en bietjes, peterselie en basilicum en zelfs tomaatjes en komkommer haal je straks allemaal uit je eigen moestuinbak. En dat vlak bij je keuken.

Hoe je hierbij duurzaam aan je spullen komt? Als je in je wijk goed rondkijkt ligt er wel eens een pallet die niet gebruikt wordt. Hiermee kun je randen voor je bak maken en een raster voor de vakken. In de bibliotheek kun je zaden lenen bij de zadenbieb, of probeer eens een lokale weggeefgroep op Facebook. De enige en belangrijkste uitgave die je doet is voor goede (biologische) tuinaarde-compost.

Als het voor jou en de kinderen een hele nieuwe belevenis is en je nog weinig kennis hebt kun je de app van de Makkelijke Moestuin downloaden. (https://makkelijkemoestuin.nl/app) Hiermee kun je doorlopend blijven zaaien zodat zelfs op een vierkante meter maximale opbrengst hebt.

Sjiel van Tuin met Sterren, advies en educatie voedsel-moestuin

tuinmetsterren@gmail.com