Tuintip: Wormenpoep

nieuwe website Groen Leusden

Tuintip van Nathalie Franken
degelukkigetuinvrouw.nl

Brengen wormen je terug naar je kindertijd, hurkend woelen in de grond? Met een jampot vol gekrioel als je tijdelijke trofee, want een tuin kan geen dag zonder… wormenpoep. Als één van de belangrijkste makers van compost zijn wormen onmisbaar voor gezonde planten.

Compost is afgebroken (en deels uitgepoept) organisch materiaal zoals bladeren, bananenschillen, rauwe groenteresten, koffieprut en eierschalen. Wormen werken hierbij samen met allerlei microscopisch klein grut. Het restproduct is de perfecte ‘tuin-smoothie’ waarbij planten hun wortels als rietje gebruiken om deze voedzame lekkernij op te slurpen.
Het vroege voorjaar is het perfecte moment om de bodem met compostgrond te verrijken. Sterke planten bloeien uitbundiger en zorgen voor meer leven in je tuin.

Je kunt je eigen compostbak of wormenhotel opzetten. Of je zet de gemeente aan het werk, zodat ze van jouw goed gescheiden GFT-afval versneld compost kunnen maken! En mooi meegenomen: tijdens de landelijke compostdag op zaterdag 23 maart kun je als inwoner van de gemeente Leusden gratis compost ophalen bij de milieustraat!

Meer compost tips
Wil je zelf aan de slag met composteren, met of zonder wormen? Lees de tips en bekijk de video van de StadsWormerij op de website van De Groene Belevenis.
Nog meer weten over compost? Lees ook onze Tuintip 2.