Tuintip: Bollenlasagne maken

nieuwe website Groen Leusden

Tuintip van Christina Høyer van De Wilde Margriet uit Leusden, www.dewildemargriet.nl

Oktober en november zijn perfect voor het planten van bollen. Als je volgend jaar meer vlinders en bijen in je tuin wilt zien, koop dan biologisch geteelde bollen. Deze bevatten geen schadelijke bestrijdingsmiddelen en zijn niet nadelig voor het bodemleven en insecten.
Een leuk idee is om bloembollen in potten te planten in laagjes, net zoals lasagne in de keuken. Elke soort bloembol heeft zo zijn eigen bloeiperiode. Bij deze manier van aanplanten heb je maandenlang plezier van verschillende soorten bloemen in éénzelfde pot of plantenbak. En het recept is heel simpel!

Hoe maak je een geslaagde bloembollen-lasagne?
Bij lasagne beplanting leg je de laatst bloeiende soort onderaan in de pot en de vroegst bloeiende soort bovenaan. Maak dus in dat opzicht de juiste keuze van bloembollen. Deze lasagne kan je het beste bereiden met biologische bloembollen en biologische potaarde.

  • Kies een ruime, diepe pot met gat(en) in de bodem voor een goede afwatering. Als je kleinere bollensoorten gaat planten (druifjes, sneeuwklokjes etc), kies dan een pot van minstens 25 cm diep en breed. Neem een pot van minstens 50 cm diep en breed voor combinaties met grotere bollensoorten (tulpen, narcissen etc).
  • Eventueel kun je de bodem bedekken met een dunne laag steentjes of kleikorrels voor een betere afwatering, maar dat hoeft niet
  • Je begint met een laagje aarde van zo’n 10 cm. Hierop leg je bollen die als laatste bloeien. Zoals bijvoorbeeld tulpen, bloeitijd: april-mei.
  • Vul de ruimte tussen de bollen met aarde en doe daarop nog een dun laagje aarde van ca. 5 cm potaarde
  • Leg hierop de bollensoorten die in maart-april bloeien. Zoals bijvoorbeeld narcissen, in vrolijke gele, witte en oranje tinten. Ook hyacinten, sterhyacint (Scilla siberica), druifjes (Muscari) en anemonen passen in deze laag.
  • Vul de ruimte tussen de bollen weer op en dek de tweede bollenlaag af met een dun laagje aarde
  • De vroegst bloeiende soorten komen in de derde laag, zoals krokussen in verschillende kleuren, of Narcissus February Gold, Narcissus Paperwhite, Iris Harmony, sneeuwklokjes (Galanthus) en winterakoniet (Eranthis cilicica). Deze soorten bloeien van februari tot maart.
  • Vul de ruimte tussen de bollen weer op en dek af met 5 à 10 cm aarde.
  • Eventueel kun je de pot nog beplanten met winterharde viooltjes, of bedekken met mos, schors of blad of mulch bijvoorbeeld. Dat staat mooier en dat houdt de grond in betere conditie.

Je bollenlasagne is nu klaar voor de winter! Zet je bollenlasagne buiten, op een beschut plekje (binnen is het te warm). De bollen kunnen tegen vorst. Je hoeft geen water te geven, behalve bij aanhoudende droogte in de lente. Onder een afdak houd je de aarde tijdens de groeiperiode vochtig, niet nat.

Geniet van februari tot in mei van je zelfgecreëerde bloemenpracht!  Wil jij meer weten over bloembollenlasagne? Mail naar wildemargriet@gmail.com.