Groene Leusdenaar Liesbeth de Kleine

nieuwe website Groen Leusden

In deze serie laten we groene inwoners uit de gemeente Leusden aan het woord. Deze keer: Liesbeth de Kleine (Tabaksteeg, Leusden).

Geschreven door: Debbie Stip

“Groen zit in mijn genen. Wandelen, het bos, de waddeneilanden en mijn ouders hadden echt een groene tuin. Zelf ben ik eigenlijk pas écht gaan tuinieren toen we 11 jaar geleden in Leusden kwamen wonen. Onze tuin hebben we zelf aangelegd. In stapjes: steeds een beetje gras of grind eruit en daar plantte of zaaide ik dan wat. Wel biologisch, waarbij dus geen gifstoffen zijn gebruikt.”

“Gras is al fijn groen,” zegt Liesbeth, “maar met bloeiende planten zie ik zo veel meer leven in mijn tuin! Eigenlijk doe ik nu in het najaar vooral niet te veel. Uitgebloeide stengels laat ik bijvoorbeeld staan. Want insecten schuilen er, vogels komen zaden eten en in de winter, met rijp erop, geeft het ook zo’n mooi beeld. Als iets echt plat ligt, haal ik het wel weg. Dat knip ik dan gewoon net boven de grond af. Het scheelt mij werk én zo verstoor ik de bodem minder.”

“Blad hark ik bij elkaar en leg ik, met wat takjes, tussen mijn planten. Dat zijn nog meer schuilplekken voor insecten. Ook vogels vinden er makkelijker voeding en mijn grond verbetert erdoor. Of ik maak bladcompost van al dat blad.” En natuurlijk gaan de laatste bloembollen nu de grond in. “Ja, ook biologisch, dan hebben de insecten en wij er volgend voorjaar écht plezier van!”
Liesbeth: “Een groene omgeving doet mij goed. Na een drukke werkdag kom ik echt tot rust in de natuur of in mijn tuin. Met buren wissel ik graag onderhoudstips uit of we hebben inspirerende gesprekken over wat we in de tuin kunnen doen. Een groene tuin geeft écht meer leven!”

Ben jij of ken jij een Groene Leusdenaar voor een volgend artikel? Mail naar info@groenleusden.nl