Wat kun jij doen?

Leg een groen dak aan

Groene daken dragen op veel manieren bij aan een fijnere leefomgeving. Ze nemen regenwater op, zorgen voor verkoeling, laten zonnepanelen optimaler werken en zien er ook nog eens mooi uit! Bij het aanleggen van een groen dak kiezen de meeste mensen voor een sedumdak. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een groen dak, wat voor soorten groene daken er zijn en hoe je ermee aan de slag kunt.

Kosten

Moeilijkheidsgraad

Goed voor

     

Voordelen

Dakbescherming met Groen

Je dakbedekking gaat langer mee. De groene laag beschermt tegen beschadiging en UV-straling.

Efficiënte Zonnepanelen

Zonnepanelen werken efficiënter op een groen dak. Door de lagere temperatuur op groene daken is de werking van de zonnepanelen op zomerse dagen beter

Regenwateropvang

Groene daken kunnen tot wel 50% van het regenwater vasthouden.

Koelere zomerdagen

Op zomerse dagen kan de temperatuur onder een groen dak tot 8 graden koeler zijn, als dat dak matig of slecht geïsoleerd is.

Soorten groene daken

Ontdek de verschillende soorten groene daken en hun voordelen. Of je nu kiest voor een lichtgewicht sedumdak, een biodiverse natuurdak, een beloopbare daktuin, of zelfs een groen dak op een schuin oppervlak, er is voor elk wat wils. Leer meer over de mogelijkheden en overwegingen voor het aanleggen van jouw ideale groene dak.

Sedumdaken
De meeste mensen kiezen voor een sedumdak. Sedumplanten slaan veel water op waardoor ze lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Een sedumdak is licht van gewicht en kan bijna altijd op bestaande, platte daken worden aangelegd. Het is ook vrij eenvoudig zelf aan te leggen. Sedumdaken moet je jaarlijks controleren op zaailingen van grotere planten zoals bomen. Deze moet je  verwijderen omdat ze de waterdichte folie kunnen aantasten.

Natuurdak

Het natuurdak kent een hogere en zwaardere opbouw en hoogteverschillen in beplanting. Het heeft daardoor een natuurlijkere uitstraling. De gevarieerde beplanting trekt verschillende insecten en vogels aan. Natuurdaken hebben vaak wel wat onderhoud nodig, zoals water geven of af en toe snoeien, bemesten en onkruid wieden. Ook zijn natuurdaken hoger in gewicht en kostbaarder in aanleg dan sedumdaken.

Beloopbare daktuinen

Een daktuin is een groen dak dat is ingericht als tuin. Een daktuin kan net als een gewone tuin bestaan uit planten, struiken, terrassen, en zelfs bomen of vijvers Een daktuin vraagt wel een zwaardere, hogere opbouw en bewatering. Dat kan alleen als je dak voldoende draagkracht heeft.

Beplante schuine daken
Ook op schuine daken kun je een groen dak aanleggen. Dit stelt wel hogere eisen aan de uitvoering. Bij groene daken met een hellingshoek boven de 35 graden is een schuifbeveiligingssysteem noodzakelijk. Zo’n systeem voorkomt dat de bodem van het groene dak naar beneden schuift.

Subsidie groene daken en gevels

De gemeente Leusden stelt in 2024, 2025 en 2026 subsidie beschikbaar voor inwoners die een groen dak of groene gevel willen aanleggen. Het maximum subsidiebedrag bedraagt € 20,- per vierkante meter. Het minimale dakoppervlak is 6 m2 tot een maximum van 75 m2 per adres per jaar.

HANDIGE TIPS

Aan de slag!

Voordat je een groen dak aan gaat leggen moet je zeker weten dat je dak het gewicht kan dragen. Volgens de berekeningen moeten bij een overspanning van 3 meter de balken bijvoorbeeld minimaal 5,8 cm dik en 17 cm hoog zijn. Als je twijfelt aan de berekeningen of een intensiever groen dak aan gaat leggen (bijvoorbeeld een daktuin), kun je het beste een constructeur laten kijken of de dakconstructie het gewicht kan dragen.

=

stappenplan vergroen je dak

=

Presentatie gemeente: INLEIDING EN SUBSIDIE groen dak (Kenniscafé)

=

Presentatie NMU: duurzame daken (Kenniscafé)

=

Draagkracht van je dak berekenen

=

Inspiratie

Bekijk ook eens

Maak een wit dak

Maak schaduwrijk groen

Kies waterdoorlatende verharding