Tuintip: Lokale duurzame kwekers

nieuwe website Groen Leusden

Als je aan een nieuwe tuin begint, maar ook als je al een bestaande tuin hebt, wil je af en toe nieuwe planten in je tuin zetten. Wist je dat je tuinplanten het beste bij een lokale, duurzame kweker kunt halen? Goed voor de plant, beter voor je tuin, voor de insecten én voor de lokale economie. Hieronder geven we je wat tips én adresjes in de buurt van Leusden.

Groene verleiding
Ken je dat? Je loopt in het tuincentrum en ziet de meest prachtige bloeiende planten. Voordat je het weet is je wagentje vol. Of in de supermarkt word je verleid tot aankoop van een voordelige tray met zomerbloeiers. Zo herkenbaar!
Wat veel mensen niet weten is dat er doorgaans veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt voor de teelt van tuinplanten. Vooral dit gif is erg schadelijk voor bijen en andere insecten. Dit komt via nectar en stuifmeel in de bestuivers terecht, met alle gevolgen van dien.

Gezonde, gifvrije planten
Steeds meer tuincentra verkopen ook duurzaam gekweekte planten, maar doorgaans is dit maar een heel klein percentage van hun assortiment. Je moet dus goed letten op keurmerken en labels om zeker te zijn dat je gifvrije planten koopt. Planten met het Europese biologische Skal keurmerkzijn gegarandeerd gifvrij, net als planten van Hello Garden; deze zijn gifvrij én geschikt voor bijen en vlinders.

Bezoek een lokale kweker
Het beste is nog om plantjes te kopen bij een lokale kweker die gifvrij en op milieuvriendelijke wijze kweekt. Hieronder een lijstje met adressen in de buurt van Leusden. Heb je aanvullingen? Wij horen het graag. Veel plezier met het uitzoeken van nieuwe planten!