Tuintip: Plant een boom of struik in de herfst

nieuwe website Groen Leusden

Tuintip van Christina Høyer van De Wilde Margriet uit Leusden
de wildemargriet.nl

Wil je bloesem in het voorjaar? Plant dan nu een boom of struik! Tussen eind september tot eind november is een goed moment. De aarde is dan nog warm; ideaal voor de ontwikkeling van wortels. En herfstregen helpt de boom of struik om stevig te wortelen voordat de winter begint.

Maar later planten kan ook. Tussen november en maart gaan bomen en planten in winterrust en hebben dan weinig voedsel en water nodig. Als je in die periode plant, zit je altijd goed. Lichte temperaturen onder nul zijn geen probleem. In de vorst planten is mogelijk zolang de grond niet bevroren is en je er zonder problemen met de schoffel en spade mee kunt werken.

Leefgebied
Bomen en struiken in je tuin zijn goed voor allerlei dieren. Ze zorgen voor schuilplaatsen, voedsel (bessen, vruchten) en een broedplek. Er zijn ook genoeg klein blijvende bomen die geschikt zijn voor kleine tuinen en balkons. Ook een goed idee is het om een heg te plaatsen in plaats van een schutting. Heggen vormen een prima leefgebied voor insecten, vogels en zelfs egels.

Fruitbomen
Als je je eigen fruit wilt eten, plant dan een fruitboom. Er zijn prima lokale biologische kwekers waar je uit wel honderd appel- en perenrassen kunt kiezen. Over bestuiving hoef je je in Leusden geen zorgen te maken. Bijen brengen het onmisbare stuifmeel van wel 3 kilometer ver naar jouw fruitboom!

Meteen aan de slag? Bekijk de pagina Plant een boom of Maak een groene grens.