Hitte en verkoeling

nieuwe website Groen Leusden

Vanwege klimaatverandering is afgelopen jaren het aantal tropische dagen in Nederland sterk toegenomen. Extreme hitte kan gezondheidsproblemen opleveren voor kwetsbare groepen zoals mensen met longaandoeningen, ouderen en kinderen. Tijdens hittegolven nemen zowel ziekenhuisopnames als sterfte aanmerkelijk toe.

Ook in eigen tuin kun je met de juiste maatregelen zelf zorgen voor verkoeling. Tuinen met veel groen en afwisselend schaduw zijn maar liefst 5°C koeler dan een versteende tuin. In gevoelstemperatuur scheelt dit zelfs nog meer.

Enkele tips:

  • Plant een boom.In de zomer is het prettig vertoeven in de koele schaduw van een boom, ook voor veel soorten vogels.
  • Neem een groene gevel en/of een groen dak. Het houdt de warmte buiten, koelt de lucht en neemt overtallig regenwater op.
  • Maak van je schutting een groene erfafscheiding. Weer een stukje verkoeling en het zorgt voor veel leven in de tuin: met schuilplaatsen en voedsel voor allerlei vogels, insecten en kleine zoogdieren.
  • Leg een watertuin aan. Het zorgt dat het regenwater ergens heen kan en bewegend water verkoelt. In ondiep water kunnen vogels drinken en baden. Daar knappen ze weer van op.
  • Gebruik bij voorkeur geen airco. Deze zorgt voor nog meer hitte in de straat en is slecht voor het klimaat en je energierekening: een week de airco aan staat gelijk aan een jaar koelkastgebruik.