Groene Leusdenaar Jantine van der Laan

nieuwe website Groen Leusden

In deze serie laten we ‘groene’ inwoners uit de gemeente Leusden aan het woord. Dit keer Jantine van der Laan (De Wetering, Leusden), tuinliefhebber en vrijwilliger bij de Vlinder- en Bijentuin in Leusden.

“Na mijn pensioen wilde ik vooral niet stil gaan zitten. Op zoek naar vrijwilligerswerk kwam ik bij de Wereldwinkel en de Vlinder- en Bijentuin terecht. In die laatste ontdekte ik dat ik me buiten eigenlijk altijd prettiger gevoeld heb dan binnen.
Ook wandel ik graag met vriendinnen, bijvoorbeeld de NS-wandelingen of Klompenpaden hier in de omgeving. Ik ben met veel plezier vrijwilliger geworden bij het Klompenpad Stoutenburg. Dit ligt vlakbij mijn huis en voelt daardoor een beetje “eigen”.

Kracht van de natuur
In eigen tuin heb ik het tuinieren ook herontdekt. Wel heb ik nog een groot gazon, wel zo prettig als de (klein)kinderen er zijn. Al is het tegenwoordig niet meer zo strak en mag het best “wild” zijn, met madeliefjes, boter- en paardenbloemen. Nu in de lente ben ik weer onder de indruk van de kracht van de natuur. Veel speelt zich in de winter ondergronds af, maar nu komt al het moois weer tevoorschijn, als een ontpoppende vlinder.

Bloemen
In de Vlinder- en Bijentuin zijn we nu bezig met de voorjaarsklussen: planten verjongen, opdelen, snoeien en “onkruid” wieden. Ook de bloemenakker wordt voor een deel weer ingezaaid, op het overige deel staan vaste bloeiende planten. Met  de bloemenplukbon kun je daar deze zomer weer je eigen boeket komen plukken! De bon is te koop bij Leusden Natuurlijk op de Hamershof en op de tuin zelf tijdens de openingsuren.

Opening Vlinder- en bijentuin
Op 11 mei is de feestelijke opening van de Vlinder- en Bijentuin. Er zijn leuke activiteiten voor iedereen en er zijn gifvrije plantjes en bloemenplukbonnen te koop. Meer informatie vind je op onze website: vlindertuinleusden.blogspot.com.
Na 11 mei is de tuin elke zaterdag en zondag tussen 13.00 en 16.00 uur geopend. Kom eens langs, het is echt een oase van rust. En loop dan vooral door langs de bloemenakker en naar het voedselbos, dat wordt ook echt met de jaren alleen maar mooier.

Dan moet me eigenlijk één ding nog wel van het hart: een tegeltuin, doe het alsjeblieft niet, daar valt toch niets te halen voor vlinders en bijen?!”