Groene Leusdenaar Elly van Elderen

nieuwe website Groen Leusden

In deze serie laten we ‘groene’ inwoners uit de gemeente Leusden aan het woord. Dit keer: Elly van Elderen (Langenbeek, Leusden).

Geschreven door: Debbie Stip

“Buiten ben ik gelukkig en hoef ik me nooit te vervelen.” vertelt Elly van Elderen. Zij is een grote tuinliefhebber en vrijwilliger bij de Zadenbibliotheek. “Mijn moeder gaf mij het boek: ‘Met mijn tuin in de wolken’ door An Rutgers van der Loeff, heel herkenbaar. Zo ook voor de volkstuin, die ik deel met mijn zus. Er staan vaste planten, bloemen, fruit en groente. Op een zomeravond heerst er een bepaalde rust en voor ik het weet, fiets ik alwéér in het donker naar huis.”

“Stekken is een leuke hobby en in het seizoen staan er altijd wel planten hier bij huis, ook voor anderen. Mensen komen op afspraak of zomaar even aanwaaien, heel gezellig!”

“Via tuinclub Groei & Bloei heb ik veel groene contacten en worden er planten geruild. Planten worden daardoor vaak ook een fijne herinnering aan een persoon of moment. Er is altijd nog wel een plekje te vinden. Een volle tuin, met de bodem bedekt, geeft minder onkruid en dus meer tijd voor de leuke dingen en genieten.”

“In de winter, zelfs met sneeuw, ben ik gewoon in de tuin. Zoeken naar de eerste groene puntjes. Een deel van de grassen is gesnoeid, oud blad van Helleborus verwijderd. In de tuin werk ik met de seizoenen mee, snoeien en opruimen waar kan, maar zeker niet te snel: planten en dieren hebben de bescherming echt nog nodig.”

“Waar ik nu ook mee bezig ben, is het vullen van de zadenzakjes voor de Zadenbieb van de bibliotheek hier in Leusden. Vanaf 4 maart kun je weer zaden lenen. Op 20 maart organiseert de Zadenbieb een lezing over de eetbare tuin, door Harm Jan Luth. Kom vooral langs!”.

Meer info
Lees meer over de Zadenbieb Leusden.
Het programma van de Zadenbieb lezing op 20 maart vind je op de website van bibliotheek.

Ben jij of ken jij een Groene Leusdenaar voor een volgend artikel? Mail naar info@groenleusden.nl