Gratis advies voor een groenere tuin

nieuwe website Groen Leusden

Vanaf woensdag 20 maart kunnen inwoners van de gemeente Leusden zich inschrijven voor een gratis tuinadvies via de website groenleusden.nl.

Een tuincoach van het project Groen Leusden komt op afspraak langs en adviseert hoe de tuin groener gemaakt kan worden, met minder steen en tegels. Het advies gaat ook in op het opslaan van regenwater, plek voor dieren in de tuin en het tuinonderhoud. Er zijn 50 gratis tuinadviezen te vergeven. Om deze uit te voeren hebben 11 lokale hoveniers, tuinontwerpers en groenprofessionals een training tot tuincoach gevolgd bij De Groene Belevenis.

Tuinbezoeken
Vanaf 1 april bezoeken deze tuincoaches de aangemelde tuinen en gaan met de tuinbezitters in gesprek over wensen en mogelijkheden. Na afloop ontvangt de tuineigenaar een digitaal rapport met praktische adviezen en tips. Bijvoorbeeld over het plaatsen van een regenton, welke typen planten in de tuin passen en hoe de tuin aantrekkelijker gemaakt kan worden voor vogels, insecten en andere nuttige dieren. Met dit advies kan de tuineigenaar vervolgens zelf aan de slag.

Groen én opgeruimd
De adviesactie is onderdeel van het project ‘Groen Leusden’, een initiatief van De Groene Belevenis, gemeente Leusden en waterschap Vallei & Veluwe, mede ondersteund door de provincie Utrecht. Groen Leusden helpt inwoners om hun eigen tuin, huis en buurt te vergroenen. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen wel graag een groenere tuin willen, maar dat ook lastig vinden en tegen het onderhoud opzien. De tuincoaches laten zien dat een groene tuin makkelijk te realiseren is en ook mooi, opgeruimd en gezellig kan zijn.

Groen heeft veel voordelen
Wethouder Jan Kramer van de gemeente Leusden: “Met een gratis tuinadvies helpen we inwoners die graag een groenere tuin willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen. Om huiseigenaren en huurders net dat extra zetje te geven, bieden we dit gratis advies aan, waar ze vervolgens zelf mee aan de slag kunnen. Samen maken we Leusden daarmee een stukje groener.”

“Groenere tuinen in groenere buurten hebben veel voordelen, ook voor ons als waterschap.” vult Carlo van Dijk aan, heemraad bij het waterschap Vallei en Veluwe. “Daarom steunen we deze actie graag. Want planten, struiken en bomen nemen water op, iets wat tegels niet kunnen. In een buurt met minder stenen stroomt het water dan veel makkelijker weg, met minder risico’s op wateroverlast.” Naast voordelen voor de waterhuishouding, zorgt meer groen in de tuin ook voor verkoeling en biedt het dieren voedsel en onderdak.

Aanmelden
Vanaf woensdag 20 maart kunnen geïnteresseerden zich inschrijven via groenleusden.nl/maatwerk-tuinadvies. Er geldt: vol is vol. Voorrang wordt gegeven aan aanmeldingen van tuinen in ‘stenige’ buurten, zoals bijvoorbeeld Hamershof of Zwanenburg. Ook aanmeldingen die samen met de buren worden gedaan krijgen voorrang, omdat zo per advies meer huishoudens bereikt kunnen worden.