Drukbezocht Kenniscafé Groene daken en tuinen

nieuwe website Groen Leusden

Het eerste Groen Leusden Kenniscafé werd op 6 maart 2024 goed bezocht. De boerderijzaal van de bibliotheek Leusden zat helemaal vol.

Gezellig druk was het ook tijdens de inloop, pauze en na afloop bij de mini info-markt. Bezoekers  konden hier informatie krijgen bij tafels van drie verschillende groendak aanbieders: NatureGreen, Groendak en Botanical Guys. Ook de Vlinder- en Bijentuin en project Groen Leusden waren aanwezig met een tafel.

Groene daken in Leusden
Vier sprekers presenteerden tijdens de avond. Wethouder Jan Kramer opende de avond en beloofde te komen helpen bij de eerste aanvrager van de groene dak subsidie die de gemeente Leusden op dezelfde dag opende. Evelien van Assenbergh, beleidsadviseur water en klimaatadaptatie van de gemeente Leusden, ging vervolgens in op de effecten van extreem weer en wat de gemeente en inwoners hier tegen kunnen doen. Ook vertelde zij meer over de nieuwe subsidieregeling voor groene daken en gevels.

Subsidie groene daken en gevels
Een groot deel van de aanwezigen bleek daadwerkelijk de aanleg van een groendak te overwegen. De subsidie vormde voor hen een mooie stimulans. Meer informatie is te vinden op de subsidiepagina van de gemeente.

Servicepunt duurzame daken van NMU
Ieke Benschop, projectleider Duurzaamheid bij de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) gaf een presentatie over de mogelijkheden van duurzame daken. Typen groene daken kwamen aan bod, net als gemiddelde kosten, subsidiemogelijkheden en praktische tips. Op het Servicepunt Duurzame daken van de NMU is veel praktische informatie over groene daken gebundeld. Zo kun je via een kansenkaart zien of je dak geschikt kan zijn als groen dak, of een overzicht van leveranciers raadplegen. De Duurzame Daken wijzer helpt je bij het maken van een keuze voor een groen dak en de Toolkit ‘Doe het met je buurt’ helpt bij het opzetten van een inkoopactie samen met de buren.

Heuvelrugtuinen
Als laatste spreker vertelde Judith Algra van IVN natuureducatie meer over de voordelen van een groene tuin in het Heuvelruggebied. Ook deelde zij veel praktische tips, afkomstig o.a. uit de gratis online cursus over tuinieren in het Heuvelruggebied. Deze is door iedereen te volgen via de Heuvelrugtuinen website

Presentaties terugkijken
De presentaties van de avond zijn terug te kijken via deze links: